Trends in sleutel-op-de-deur bouwen en renoveren

Wat zijn de 5 trends in sleutel op de deur bouwen (en renoveren)?

Posted on Posted in Renoveren, Sleutel op de deur

Sleutel op de deur bouwen is iets wat meer en meer gedaan wordt in de bouwwereld. Het is ondertussen een bekend concept geworden bij nieuwbouwers.

 

Wat is sleutel-op-de-deur bouwen?

Met sleutel op de deur komt het er op neer dat u het volledige bouwproces overlaat aan de bouwfirma. Dat wil zeggen dat u met die bouwfirma een contract afsluit om uw woning te bouwen binnen een bepaalde periode en budget. De tijdsduur en de prijs van uw woning ligt dus op voorhand al vast, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Omdat alles op voorhand is afgesproken en de bouwfirma alles met zijn onderaannemers regelt, hoeft u als koper heel wat minder tijd en energie te steken in het bouwproces van uw droomwoning!

 

De 5 trends in sleutel-op-de-deur bouwen

Sleutel-op-de-deur bouwen kent heel wat voordelen en zorgt voor een hele hoop minder zorgen en stress. Het blijft dus enorm populair,en kent een aantal trends. Wij geven je dé 5 trends van het moment!

 

#1 Energiezuinig(er) bouwen of renoveren

Wie vanaf 2021 wil bouwen moet met heel wat nieuwe regels rekening houden rond energiezuinigheid. Nieuwe woningen moeten voldoen aan de nieuwe BEN-normen, ofwel Bijna Energie Neutraal. Door die nieuwe regel moet de bouwschil perfect geïsoleerd en afgedicht zijn én moeten de geïnstalleerde systemen hernieuwbare energie opwekken. Het bijzondere aan BEN-gebouwen is dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De BEN-normen gelden tevens over heel Europa.

 

#2 Platte daken

Steeds meer mensen kiezen voor een nieuwbouwwoning met een plat dak. Dit voornamelijk omdat dit een energiezuinig voordeel heeft. Op een plat dak kan je makkelijk zonnepanelen plaatsen en is er ruimte en flexibiliteit om ze correct te oriënteren. 

 

#3 Tweewoonsten

De vraag naar tweewoonsten neemt toe, voor ouders en kinderen. Of familieleden, zoals broer en zussen, die halfopen tegen elkaar willen bouwen. Een echte trend dus!

 

#4 Compact maar met veel kamers

Gezinnen kiezen er vaker voor om compact te bouwen. Wat onbewust ook wel zal moeten de komende jaren, gezien de openbare ruimte slinkt. Compact bouwen is dus de oplossing, maar wel met veel kamers. Deze trend zien we vaak bij nieuw samengestelde gezinnen.

 

#5 Circulair bouwen en verbouwen

Duurzaam (ver)bouwen is niet meer weg te denken in het bouwproces. Vooral dan met het gebruik van duurzame materialen, energie-efficiëntie en circulair bouwen. Die laatste manier is een van de meest efficiënte om uw ecologische voetafdruk te verkleinen.

Circulair bouwen of verbouwen staat voor (ver)bouwen met reeds gebruikte materialen, die anders gedumpt of vernietigd zouden worden. Niet alleen om te bouwen of verbouwen, maar ook met de inrichting van de woning, zoals meubels tweedehands kopen.

 

De toekomst van sleutel-op-de-deur bouwen

We zien dus heel wat trends in het sleutel-op-de-deur bouwen, en velen daarvan zullen de komende jaren ook sterk aanhouden. De openbare ruimte om te bouwen slinkt met de jaren, de nood om dicht bij elkaar of bij familie te wonen groeit en het belang van energiezuinigheid is niet meer weg te denken. 

 

Al deze zaken, en veel meer, worden zonder problemen verwerkt in de sleutel-op-de-deur woning van jouw dromen. Welke trend spreekt jou het meeste aan?

Geert Paepen

Geert Paepen

Geert is CEO van bouwbedrijf Stessens. Met passie voor bouw en renovatie vertelt hij je maar al te graag over de trends in sleutel-op-de-deur-bouw.
Geert Paepen

Latest posts by Geert Paepen (see all)