Systeembouw - Sleutel op de-deur

Systeembouw is dood … Leve Systeembouw

Posted on Posted in Architectuur, Bouwsystemen, Sleutel op de deur

Een van de oorzaken van de vroegere negatieve perceptie van Sleutel op de deur Bouwen is het gegeven ‘systeembouw’ of nog erger ‘Prefab-bouw’.
Deze negatieve bijklank stamde uit het gegeven dat de toegepaste Bouwmethode enkel gekend was door de Sleutel op de deur aannemer zelf en enkele getrouwe architecten … Maar het was verre van gemeengoed.

Omdat het slechts door enkele spelers binnen de Sleutel op de deur markt werd toegepast was er van Innovatie nauwelijks sprake en werden DNA fouten binnen het systeem er niet uitgekweekt door de afwezigheid van de gekendheid van de aanwezige systemen … Men borduurde verder op slechte systeemfundamenten.

 

Systeembouw is dood … Lang leve Systeembouw

Wanneer de kentering juist is gekomen kan ik niet achterhalen maar zeker is dat nu systeembouw en Prefab Bouw lang niet meer als minder aanzien worden.
Innovatie is schering en inslag binnen de systeembouw markt, en gaat zelfs zo ver dat Traditionele bouwmethodes nu op achtervolgen zijn aangewezen.

Meest toonaangevende systeembouw speler is Houtskeletbouw, dit bouwsysteem is ondertussen bijna gemeengoed geworden mede dankzij de goede eigenschappen naar Isolatie en duurzaamheid toe. Zo moet een architect die tegenwoordig geen ervaringen heeft met houtskeletbouw zich toch in vraag gaan stellen.
Maar niet enkel Houtskeletbouw is een groeimarkt binnen een slinkende bouwmarkt, ook bouwmethodes als staalskeletbouw, houtmassiefbouw, vezelbetonbouw, … zijn aan een opmars bezig. Elk met hun eigen positieve elementen naar de EPB eisen toe.

Al deze Moderne Bouwtechnieken blijven nauw hand in hand gaan met Sleutel op de deur, daar er zoveel Know How nodig is en dat er een nauwe en consistente communicatie nodig is met ervaren onderaannemers die later in het bouwproces aan bod komen.

Lang leve Systeembouw dus …

Een overzicht van de verschillende Moderne Bouwtechnieken kan je hier bekijken.

Yourie Mathieu

Yourie Mathieu

Zaakvoerder at Laatjebouwen.be
Yourie Mathieu is oprichter en Editor van Laatjebouwen.be.
Met een verleden in de sleutel-op-de-deur-bouw schrijft hij graag over alles wat met sleutel-op-de-deur- en totaalprojecten te maken heeft.
Yourie Mathieu