Sleutel op de deur 2.0

Posted on Posted in Architectuur, Sleutel op de deur

Sleutel op de deur heeft lang een kwalijke reputatie met zich meegedragen. Weinig creatieve typeplannen, geen of beperkte architecturale inspraak, dure meerwerken die er zeker bijkwamen, systeembouw van een bedenkelijk niveau, en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan …
De negatieve verhalen uit het verleden zijn dan ook legio, sommige fora op het internet moesten soms dan ook gesloten worden omdat de negatieve reacties op bepaalde aannemers de spuigaten uitliepen.
De hand dient dan ook in eigen boezem gestoken te worden want de verhalen over de negatieve ervaringen met Sleutel op de deur aannemers waren zeker niet uit de lucht gegrepen. Typeplannetjes werden voor een bodemprijs verkocht en over de zeker te volgen verborgen meerwerken werd met geen woord gerept. Met soms schrijnende toestanden tot gevolg.

Een toenmalig pijnpunt was ook dat de door sommige aannemers gehanteerde systeembouw van een bedenkelijk niveau was.
Meer dan elementen genoeg om geen al te hoge pet op te hebben met Het gegeven ‘Sleutel op de deur’ …

 

Sleutel op de deur 2.0

Sinds geruime tijd is toch een tegenbeweging ingezet … Enkele kleinere Sleutel op de deur aannemers hadden begrepen dat het zo niet verder kon met hun sector. Ze stapten af van Typeplannen en gingen resoluut op maat van de klant zijn wensen werken.
Een van de uitgangspunten is een strikte bewaking van het beschikbare budget. Een realistisch budgettair model uitwerken luisterend naar de klant zijn wensen en alzo ervoor zorgen dat de bouwheer niet met een financiële kater achterbleef.

Onder druk van het goede voorbeeld van hun kleinere collega’s, en onder invloed van goed geïnformeerde potentiële bouwers, volgden de grotere spelers uit de Sleutel op de deur Sector … Eerst schoorvoetend en vooral in de marketing … Later met meer overtuiging.

 

Architecturale meerwaarde Sleutel op de deur

Buiten een strikte focus op het budget volgde ook de architecturale verlichting van het sleutel op de deur plannenmodel. De bestofte typeplannen werden naar het archief verbannen en de architect kreeg een centrale rol binnen het sleutel op de deur concept.
De woonbeleving en de daar uit volgende plan/concept uitwerking werd als uitgangspunt genomen om alzo tot een Tailor Made Bouwconcept te komen met daaraan gekoppeld een vaste prijs zonder onaangename verrassingen achteraf.

Tegenwoordig kom je vaak de meest ‘State of the Art Woningen’ tegen die geheel tot stand gekomen zijn via het Sleutel op de deur Bouwconcept in een waar Teamverband met de architect. Vroeger was dit enkel het geval met Architectenwoningen.

Dat is dus de sleutel tot succes dat de Aannemer en Architect zich als een ‘BouwTeam’ opstellen, enkel de wetgeving loopt hier achter dat architecten van de orde niet teveel opdrachten voor dezelfde aannemer mogen uitvoeren.

 

Noot:
Niet alle sleutel op de deur firma’s werken volgens ‘Sleutel op de deur 2.0’ maar de toekomst is aan de nieuwe aanpak met de bouwheer centraal.

 

Meer info over Bouwen met een Sleutel op de deur Bouwfirma ?

Yourie Mathieu

Yourie Mathieu

Zaakvoerder at Laatjebouwen.be
Yourie Mathieu is oprichter en Editor van Laatjebouwen.be.
Met een verleden in de sleutel-op-de-deur-bouw schrijft hij graag over alles wat met sleutel-op-de-deur- en totaalprojecten te maken heeft.
Yourie Mathieu